У Бајиној Башти је од 22. до 24. маја одржана друга по реду манифестација „Ћирилична баштина“ уз све мере заштите прописане због пандемије корона вируса. Прошлогодишња „Ћирилична баштина“ је уз изузетан и разноврстан програм привукла велику пажњу медија а од Министарства културе и информисања награђена је наградом „Kултурни образац године“. Ове године, министар културе Владан Вукосављевић, упутио је писмо подршке општини Бајина Башта поводом одржавања „Ћириличне баштине”.

– Министарство културе и информисања свесрдно поздравља напоре општине Бајина Башта на заснивању и одржању „Ћириличнe баштинe”, манифестације произишле из бајинобаштанске Декларације о ћирилици усвојене прошле године, коју је Министарство културе и информисања такође подржало. Ако свему томе додамо околност да програми „Ћириличне баштине” отпочињу уочи Дана словенске писмености, Светих Ћирила и Методија, можемо осетити снажну симболичку поруку о значају борбе за очување и неговање нашег основног писма. У томе се разазнаје и дубоко зрачење манастира Раче и њених чувених писара и писаца Рачана, од Јеротеја до Гаврила Стефановића Венцловића, који су српско слово чували и пренели до северних панонских крајева после Велике сеобе, наводи се између осталог у писму.

Будући да је основна идеја манифестације неговање ћирилице као једног значајног аспекта културног наслеђа српског народа, од ове године почела је да се додељује „Ћирилична даровница“, награда за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Први добитник „Ћириличне даровнице“ је дневни лист „Политика“. Циљ организатора је да се наградом на националном нивоу истакну организације и појединци који својим радом доприносе промоцији и очувању ћирилице.

У оквиру манифестације ‘Ћирилична баштина“, приређена је поставка калиграфије на којој је аутор, академски сликар Душан Мишић из Шапца, у оквиру циклуса „Слика и реч“ изложио 20 радова, текстова који су молитве из богослужбених књига, исписаних ћирилицом на пергаменту са украсним орнаментима налик средњовековним.

Пре саме манифестације, организатори су расписали литерарни и ликовни конкурси за ученике свих основних школа на територији општине Бајина Башта, као и интернет конкурс под називом „Ћирилица се пише срцем“ на фејсбук страници манифестације. На самој манифестацији представљени су најуспешнији радови са овог конкурса.

Током „Ћириличне баштине“ одржано је предавање о калиграфији а предавач је био сликар Душан Мишић. Приређена су и предавања прилагођена теми и циљевима манифестације, између осталих и мултимедијално предавање које је приредила Анђелка Петровић, магистар науке о књижевности, као и бројни други садржаји одржани на препознатљивим локацијама Бајине Баште, као што су кућица на Дрини и манастир Рача.

Поделите ову вест са пријатељима