На данашњој седници Скупштине општине Бајина Башта усвојена је одлука да Крсна слава општине Бајина Башта буде Пренос моштију Светога Саве Српског (19. мај по новом календару) чиме је завршена процедура за одређивање градске славе. Симболично се десило да баш на дан кад се обележава празник Пренос моштију Светога Саве Српског локални парламент усвоји одлуку којом ће се овај датум убудуће свечано обележавати као општинска Крсна слава. У питању је и слава храма који се последњих година гради у центру Бајине Баште и који је један од највећих у западном делу Жичке епархије.

На дан Крсне славе одржава се Света литургија, резање славског колача и литија. Поводом обележавања славе могу се организовати културно-уметничке, научне, дечије, спортске и друге манифестације. Домаћин славе општине Бајина Башта је председник општине.

Више о иницијативи и разлозима због чега је 19. мај Крсна слава општине Бајина Башта можете погледати овде.

Свети Сава (световно име Растко, монашко име Сава; рођен око 1175. године у Расу, умро 14. јануара 1236. у Трнову) је био најмлађи син српског великог жупана Стефана Немање, светогорски монах, јеромонах и архимандрит Студенице, први архиепископ аутокефалне Српске архиепископије, дипломата, законодавац, државник, књижевник и ходочасник. Широко се сматра једном од најзначајнијих личности српске историје, а Српска православна црква га слави као свеца. Његова личност је остварила велики утицај на средњовековно српско књижевно стваралаштво, а његов култ се вековима негује у српском народу. Свети Сава, у неколико наврата је путовао у Палестину, а на повратку са једног од ходочашћа из Свете Земље 1236. смрт га је затекла у тадашњој бугарској престоници Великом Трнову. Савине мошти из Трнова у Србију у манастир Милешеву пренео је његов братанац, краљ Владислав. Пренос моштију Светог Саве један је од празника Српске Православне Цркве који је посвећен Светом Сави.

„Овога дана наша помесна Српска православна црква слави спомен преноса светих моштију првог српског архиепископа и просветитеља, равноапостолног и богоносног оца нашег светога Саве Немањића из бугарског града Трнова у српски манастир Милешево. Наиме, у повратку са ходочашћа светим местима Палестине, свети Сава се упокојио у Трнову 13. јануара 1236. године, где је и сахрањен. Већ наредне, 1237. године, српски краљ Владислав и архиепископ Арсеније уз велике почасти преносе његове свете мошти и полажу у цркву Вазнесења Господњег у манастиру Милешеву, задужбину краља Владислава. Том приликом велико мноштво народа дође на поклоњење светитељу и догађаху се бројна чудесна исцељења болесника над његовим моштима. Тако овај манастир, са светитељевим моштима, постаде највећа српска светиња и духовно огњиште кроз најбурнија времена наше историје.“

Епископ Николај – Охридски пролог

Поделите ову вест са пријатељима