У општини Бајиној Башти се од 24. до 27. маја одржава пета по реду Ћирилична баштина, традиционална манифестација у области културе и туризма посвећена српском језику и очувању ћирилице. Циљ Ћириличне баштине је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Организатор манифестације је Установа „Култура“ уз подршку Туристичке организације „Тара-Дрина“ и Канцеларије за младе Бајина Башта, а под покровитељством Општине Бајина Башта.

5. Ћирилична баштина је почела на Дан Светих Ћирила и Методија Светом литургијом у манастиру Рача и пригодном беседом. Церемонија свечаног отварања манифестације одржана је на бини испред градске галерије у Бајиној Башти. Уз пригодан културно-ументички програм КУД-а „Јелек“ и младих музичких уметника из Бајине Баште Ене Савељић и Јанка Павловића додељене су награде најбољима са фото-конкурса „Ћирилица надахњује“ и ликовног конкурса „Ћирилица Баштом шета“.

Овом приликом додељене су захвалнице Ћириличне баштине фирмама које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице. Награђени за 2023. годину су Центар дечијих летовалишта и опоравилишта града Београда, ТВ 5 из Ужица и ББ Комерц доо из Бајине Баште.

После свечаног отварања манифестације у градској галерији је отворена изложба Софи Раб „Ко још мари за ћ“, а затим је уследило надахнуто предавање Часлава Копривице, филозофа и универзитетског професора.

Други дан 5. Ћириличне баштине очекује нас „жива библиотека“ на главној улици, представљање књиге о Вуку Караџићу и представа „Мој отац Вук Караџић“.

Поделите ову вест са пријатељима