Други дан манифестације

У суботу је био други дан манифестације „Ћирилична баштина“ у оквиру кога су у галерији Установе „Култура“ одржана предавања о ћирилици као посебном симболу српског народа. Поред предавања једног од чланова радне групе за заштиту ћирилице, професора српског језика, Драгане Васић, публика у Бајиној Башти је имала част и задовољство да ужива у изузетном предавању нашег еминентног историчара Дејана Ристића. Трећег дана манифестације, после литургије у манастиру Рача, веома надахнуту беседу је одржао умировљени епископ нишки проф. др Јован (Пурић) а затим је била организована лагана планинарска тура „Стазама рачанских преписивача“ .

„Употреба ћирилице и лепота ћирилских знакова“ била је тема занимљивог предавања Драгане Васић. „Језик и писмо као део идентитетског наслеђа“ је предавање које је Дејан Ристић презентовао посетиоцима манифестације а које је донело доста занимљивих података и отворило бројна питања. Дејан Ристић један од наших најугледнијих историчара, у јавности је препознат као интелектуалац од интегритета, са јасним ставовима о битним питањима наше културе, историје и друштва. Његове речи су одмерене, бритке, а својом појавом и стилом подсећа нас на помало заборављене грађанске вредности. Тако се представио и у Бајиној Башти а публика је оправдано закључила да је ово једно од најбољих предавања које је у последњим годинама одржано у градићу у Подрињу.

Ристић је један од водећих стручњака у области интегралне заштите и управљања културним наслеђем, истраживања и меморијализације Холокауста, као и културе сећања. Био је управник Народне библиотеке Србије, државни секретар за културу, иницијатор и реализатор бројних пројеката под покровитељством УНЕСКО, национални координатор обележавања стогодишњице Првог светског рата… Утемељио је Национални дан књиге (28. фебруар), Фондацију Народне библиотеке Србије, Националну награду у области библиотекарства ,,Јанко Шафарикˮ. Аутор је више десетина научних радова и књига. Имајући у виду да је био и координатор приликом номинације стећака за УНЕСКО листу у недељу је са домаћинама обишао локалитете у Перућцу и Растишту.

У недељу, после литургије у манастиру Рача, епископ Јован је говорио дивну беседу и подржао напоре за очување и неговање ћирилице. Након беседе у сарадњи са Планинарским клубом „Тара“ је организована шетња „Стазом рачана“ прилагођена најмлађима, а на остацима Скита Светог Ђорђа учесницима шетње се обратио Дејан Ристић.

Иако за кратко време организована прва „Ћирилична баштина“ већ је пронашла своје место на културном небу Србије и успела да покрене бројна питања везана за данашњи статус нашег националног писма. Владика Јован (Пурић) и историчар Дејан Ристић својим учешћем на манифестацији су дали велики допринос да прва „Ћирилична баштина“ одмах постави високе стандарде док је изложба „Башта ћирилице“ на најлепши начин показала да коришћење ћирилице у савременим видовима комуникације може имати бројне предности.

Поделите ову вест са пријатељима