Овогодишња „Ћирилична баштина“ одржаће се од 21. до 24. маја уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера. Као и сваке године Бајинобаштане и госте градића у Подрињу очекују богати културни садржаји која су посвећена ћирилици, националном писму и националној култури и историји, а комплетан програм манифестације биће објављен почетком маја. „Ћирилична баштина“ је стална манифестација у области културе и туризма од значаја за општину Бајина Башта, посвећена српском језику и очувању ћирилице. Одржава се сваке године око 24. маја – Дана Светих Ћирила и Методија и траје најмање три дана.

Циљ „Ћириличне баштине“ је да подстиче и негује коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Током трајања Ћириличне баштине врши се уручивање награда појединцима и компанијама које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице. Ћирилична даровница је најзначајнија награда у оквиру манифестације, она се додељује само једном добитнику годишње и представља националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма. Добитник Ћириличне даровнице 2020. године биле су дневне новине „Политика“.

Организатор и реализатор манифестације „Ћирилична баштина“ је Установа „Култура“ под покровитељством Општине Бајина Башта. Маркетинг и промоцију за потребе „Ћириличне баштине“ врши Туристичка организација „Тара-Дрина“ Бајина Башта.

О националном значају који има Ћирилична баштина говори и престижна награда „Културни образац године“ која је манифестацији додељена од стране Министарства културе и информисања. Манифестација је од Министарства културе и информисања Републике Србије препозната као изузетно важна па је од стране министра културе писмом подршке честитано заснивање и одржавању Ћириличне баштине. „Надамо се да ће ваша „Ћирилична баштина” бити дуговечна и делотворна и да ће бити подстрек и другим локалним срединама широм Србије да и саме обрате већу пажњу на значај очувања и промовисања ћирилице.“ – наведено је у писму. „Сви смо ми „ћирилична баштина“, по томе нас препознају и пријатељи и они други, а ваша упорност обавезује и нас и све друге који мисле добро Србији и свеукупној српској култури.“ – закључио је министар културе.

Поделите ову вест са пријатељима