Задовољство нам је и изузетна част да објавимо да је овогодишњи добитник „Ћириличне даровнице“ српски историчар књижевности, универзитетски професор и академик САНУ, проф. др Злата Бојовић.

Организациони одбор „Ћириличне баштине“ једногласно је усвојио предлог да се ове године награда „Ћирилична даровница“ додели госпођи Злати Бојовић за вишедеценијски предан рад на истраживању дубровачке књижевности и употребе ћирилице у Дубровнику и Далмацији током средњег века и за велики труд да се сачува ћириличко писмо као наше идентитетско, културно-историјско и национално обележје.

Злата Бојовић је рођена 24. децембра 1939. године у Београду. Студије на групи за јужнословенску и општу књижевност Филолошког факултета у Београду завршила је 1963. године. Магистарске студије на истом факултету завршила је одбранивши тезу Барокни песник Никола Бунић 1965. године. Докторску тезу Барокни песник Петар Канавеловић одбранила је 1976. године. Прошла је сва научна звања од асистента до редовног професора на Филолошком факултету у Београду. Од 1987. до 1989. године била је продекан Филолошког факултета, а у периоду од 1991. до 1995. године управник Катедре за српску књижевност са јужнословенским књижевностима. За дописног члана САНУ изабрана је 2015. године, а за редовног члана 2018. године. Исте године изабрана је за Секретара одељења језика и књижевности САНУ. Главни је уредник „Прилога за књижевност, језик, историју и фолклор“ и „Братство“ и председник уређивачког одбора „Српске ретроспективне библиографије“. Руководила је пројектом „Дубровачка књижевност у српској књижевној историографији – речник проучавалаца“.

 

Поред дугогодишњег педагошког рада на Филолошком факултету у Београду, Злата Бојовић оставила је дубок траг у научним токовима. Као примарна област истраживања издваја се дубровачка књижевност и употреба ћирилице у Дубровнику и Далмацији током средњег века. Међу великим бројем научних радова професорке Бојовић посебно се издваја синтеза „Историја дубровачке књижевности“ која представља најсвеобухватнији преглед књижевног стваралаштва Дубровачке републике на српском језику и ћириличком писму до данас. Ово капитално дело, као и целокупна библиографија и досадашњи научни рад професорке Бојовић дали су немерљив допринос доказивању историјског континуитета и распрострањености употребе ћириличког писма и српског језика на просторима некадашње Дубровачке републике и Далмације.

„Ћирилична даровница“ је најзначајнија награда у оквиру манифестације Ћирилична баштина. Она се додељује само једном добитнику годишње и представља националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице и неговању српског језика и писма.
„Ћирилична даровница“ ће академику проф. др Злати Бојовић бити уручена на празник Светих Ћирила и Методија и Дан словенске писмености и културе (24. мај) у Дому ћирилице у Рачи, у близини древног манастира Рача, средњовековног центра српске писмености и културе. Приликом доделе „Ћириличне даровнице“ уважена професорка Бојовић ће у згради будућег Музеја ћирилице одржати предавање „Српски језик и ћирилица у Дубровнику“ што ће бити и прво предавање у овом простору.

Поделите ову вест са пријатељима