6. Ћирилична баштина је пред нама, а ми смо вам припремили пет дана изузетно садржајног програма са неким од најбољих српских научника из области српског језика, са врсним глумцима, песницима, књижевницима… Очекују вас занимљиве радионице, предавања, поетско-музичке вечери, монодраме, књижевне вечери, врхунске изложбе, ученички програми, промоције нових издања, конкурси и још много тога. Видимо се у престоници ћирилице од 22. до 26. маја да заједно одавде пошаљемо најлепше ћириличке честитке и разгледнице.

У првом плану овогодишњег плаката Ћириличне баштине је цртеж древног манастира Рача који је био центар чувене Рачанске књижевне и преписивачке школе, калуђери Рачани су били зачетници савремене српске писмености, а у манастиру се сачувало Мирослављево јеванђеље, најзначајнија српска ћириличка књига. Поред тога ове године обележавамо и два века од упокојења обновитеља манастира Рача, соколског војводе и архимандрита Хаџи Мелентија Стефановића. Аутор решења за плакат за 6. Ћириличну баштину је познати графички дизајнер Биљана Михајловић.

У реализацији ове образовне, културне и туристичке манифестације под покровитељством Општине Бајина Башта поред Установе „Култура“ и Туристичке организације „Тара-Дрина“ учествују и Матица српска, Канцеларија за младе Бајина Башта, Народна библиотека „Милош Требињац“ и Национални парк „Тара“.

Поделите ову вест са пријатељима