У Бајиној Башти се од 22. до 26. маја под слоганом „Бајне разгледнице из престонице ћирилице“ одржава шеста по реду „Ћирилична баштина“, манифестација посвећена српском језику и очувању ћирилице. У реализацији ове културне, образовне и туристичке манифестације под покровитељством Општине Бајина Башта поред Установе „Култура“ и Туристичке организације „Тара-Дрина“ учествују и Матица српска, Канцеларија за младе Бајина Башта, Народна библиотека „Милош Требињац“ и Национални парк „Тара“.

Циљ „Ћириличне баштине“ је да подстиче коришћење ћирилице, да на српском говорном подручју обогаћује културни идентитет и унапређује садржаје у области српског језика и културе. Током сваке „Ћириличне баштине“ организују се бројна дешавања која су посвећена нашем писму и националној култури и историји, предавања и радионице држе еминентни стручњаци из области српског језика, културе, науке, просвете и историје, одржавају се трибине, представе, концерти, уметничке изложбе и друге активности које имају за циљ да се ћирилица и потреба њеног сталног коришћења стави у први план.

„Ћирилична баштина“ и ове године у Бајину Башти доводи нека од најзначајнијих имена у области српског језика као и врсне књижевне, позоришне и научне посленике. Петодневни програм обилује квалитетним садржајима који ће престоницу ћирилице током трајања манифестације претворити и у центар српске културе. На церемонији отварања манифестације Министарству културе Републике Србије ће бити уручена захвалница за изузетну подршку активностима Општине Бајина Башта у заштити и неговању ћирилице. Уз културно-уметнички програм овом приликом ће бити додељене и награде за ауторе најбољих радова на међународном конкурсу „Најлепше жеље се пишу ћирилицом“ и за ауторе најбољих ученичких радова на овогодишњим ћириличким конкурсима.

Организациони одбор „Ћириличне баштине“ једногласно је усвојио предлог да се ове године најзначајнија награда манифестације, „Ћирилична даровница“, додели академику проф. др Злати Бојовић за вишедеценијски предан рад на истраживању дубровачке књижевности и употребе ћирилице у Дубровнику и Далмацији током средњег века и за велики труд да се сачува ћириличко писмо као наше идентитетско, културно-историјско и национално обележје. „Ћирилична даровница“ ће академику проф. др Злати Бојовић бити уручена на празник Светих Ћирила и Методија и Дан словенске писмености и културе (24. мај) у Дому ћирилице у Рачи, у близини древног манастира Рача, средњовековног центра српске писмености и културе. Приликом доделе „Ћириличне даровнице“ професорка Бојовић ће у згради будућег Музеја ћирилице одржати предавање „Српски језик и ћирилица у Дубровнику“ што ће бити и прво предавање у овом простору после реконструкције зграде за потребе музеја.

Настављајући дивну сарадњу са Матицом српском велика нам је част и задовољство да најавимо да ћемо и током 6. „Ћириличне баштине“ у Бајиној Башти угостити изузетна научна имена из области српског језика. Предавања током овогодишњег програма одржаће проф. др Александар Милановић, председник националног Савета за српски језик и професор на Катедри за српски језик са јужнословенским језицима Филолошког факултета у Београду и проф. др Исидора Бјелаковић, шеф Катедре за српски језик и лингвистику Филозофског факултета у Новом Саду и секретар Одељења за књижевност и језик Матице српске. У сарадњи са уваженим професорима и уз учешће неких од најбољих студената српског језика очекују нас и веома занимљиве радионице које планирамо да одржимо у Парку ћирилице у центру Бајине Баште. Поред тога у сарадњи са Матицом српском организоваћемо у Дому ћирилице у Рачи и представљање нових издања најстарије српске књижевне, културне и научне институције.

У четвртак 23. маја у 15 часова у Парку ћирилице биће организована радионица студената Филозофског факултета из Новог Сада под називом “АзБукиВеде”, након чега ће у управној згради НП „Тара“ бити организована радионица проф. др Александра Миловановића и проф. др Исидоре Бјелаковић радионица. Истог дана у 18 часова у градском биоскопу одржаће се промоција књига аутора Стевана Јешевића.

маја, на празник Светих Ћирила и Методија, у манастиру Рача ће у 8 часова бити служена Света Литургија. У 18 часова у Дому ћирилице у Рачи биће одржана промоција нових издања Одељења за књижевност и језик Матице српске. Сат времена касније на истом месту биће отворена изложба ћириличких минијатура, а у 19.30 биће одржано предавање под називом “Српски језик и ћирилица у Дубровнику”, које ће одржати академик проф. др Злата Бојовић, овогодишњи лауреат награде „Ћирилична даровница“.

У суботу, 25. маја програм ће почети на градском тргу отварањем изложбе посвећене Петру Kочићу “Ружа у мећави” што ће бити пропраћено и предавањем професора Зорана Бејашиновића. У је 18 часова културно-уметнички програм ученика средњошколског центра “Пале” у биоскопу “Влаја” након чега ће бити уприличена додела ћириличких захвалница. У 20 часова у градском биоскопу је монодрама “На Дрини ћуприја” у изведби великана нашег глумишта, Тихомира Станића.

У недељу, 26. маја, програм ће почети у 10 часова традиционалном трком беба „За бебу више, за слово ближе“ која ће се одржати у Парку ћирилице у центру Бајине Баште. У 12 часова у управној згради Националног парка „Тара“ одржаће се промоција књиге Момчила Вуковића Бирчанина “Династија Немањића, жене владара, задужбине и цркве (1168-1371)“.

У 20 часова у градском биоскопу је наступ Пере и Милоша Зупца под називом “Жива реч”. Песничко-музичко вече „Жива реч“ – Перо и Милош Зубац – конципирано је као гостовање двојице песника, оца и сина, с јединственим уметничким програмом који чине говорна поезија, песме изведене уз гитару и приповедни сегменти у којима се као јунаци појављују многе велике стваралачке личности из прошлог столећа. У програму учествују Перо Зубац – један од највећих живих српских песника који је још као двадесетогодишњак стекао књижевну славу објављивањем Мостарских киша, у тадашњем Совјетском Савезу штампаних у двадесет милиона примерака и Милош Зубац, књижевник, кантаутор и сценски приповедач. Заједно на сцени, њих двојица публици приређују аутентично искуство доживљаја врхунске поезије

Током свих дана трајања манифестације на градском тргу биће отворен Светосавски сајам, у оквиру кога ће бити организована продаја украсних васкршњих јаја која има за циљ хуманитарни карактер

„Ћирилична Баштина“ програм

среда 22.05.

– 19 часова – свечано отварање манифестације

– културно-уметнички програм

– додела награда победницима конкурса

четвртак 23.05.

– 15 часова – радионица студената Филозофског факултета у Новом Саду „ Аз буки веде“ (Парк ћирилице и главна улица)

– 16 часова – „Трагом реформатора српске ћирилице: Мркаљ – Милованов – Караџић“ – радионица проф. др Александра Милановића и проф. др Исидоре Бјелаковић (Управна зграда НП „Тара“)

– 18 часова – промоција књига аутора Стевана Јешевића (биоскоп „Влаја“)

петак 24.05.

– 8 часова – литургија на празник Светих Ћирила и Методија (манастир Рача)

– 18 часова – промоција новијих издања Одељења за књижевност и језик Матице српске – проф. др Исидора Бјелаковић (Дом ћирилице)

– 19 часова – отварање изложбе ћириличких минијатура (Дом ћирилице)

– 19.30 часова – предавање академика проф. др Злате Бојовић „Српски језик и ћирилица у Дубровнику“ и додела „Ћириличне даровнице“ (Дом ћирилице)

субота 25.05.

– 12 часова – отварање изожбе посвећене Петру Кочићу „Ружа у мећави“ (градски трг)

– пропратно предавање професора Зорана Пејашиновића

– 18 часова – културно-уметнички програм ученика Средњошколског центра Пале (биоскоп „Влаја“)

– додела Ћириличних захвалница

– 20 часова – монодрама „На Дрини ћуприја“ у изведби Тихомира Станића (биоскоп „Влаја“)

недеља 26.05.

– 10 часова – трка беба (Парк Ћирилице)

– 12 часова – промоција књиге Момчила Вуковића Бирчанина „Династија Немањића, жене владара, задужбине и црква (1168-1371) ( Управна зграда НП „Тара“)

– 20 часова – „Жива реч“ – наступ Пере и Милоша Зупца са бендом (биоскоп „Влаја“)

Поделите ову вест са пријатељима