У Бајиној Башти се од 5. до 8. октобра одржава традиционална манифестација „Дани Раче украј Дрине“. Ове Духовне свечаности се од 1995. године, сваког октобра, одржавају у граду ћирилице.

Скоро три деценије дуга и веома престижна манифестација се одржава у организацији фондације „Рачанска баштина”, са задатком да изучава културно-историјски значај манастира Рача и преписивачку делатност њених монаха. Духовне свечаности се организују у сарадњи са манастиром Рача и уз благослов Епископа жичког Господина Јустина.

Овогодишњи садржајан програм једне од најзначајнијих културних манифестација у Србији обухвата изложбе, представе, промоције књига, концерте, филмове и доделу Рачанског печата рачанском архимандриту Оцу Сави Ристићу.

Званичан почетак свечаности је 5. октобра од 19 сати у галерији Установе „Култура“ где ће потом бити отворена изложба са ликовне колоније „Пљесково – Зеленика 2023“. На отварању ће традиционално бити доступан нови број престижног Рачанског зборника који садржи и радове са великог научног скупа који је у организацији Матице српске био део програма овогодишње Ћириличне баштине. На овај начин се и формално повезују две велике српске и највеће бајинобаштанске културне манифестације, пролећна „Ћирилична Баштина“ и јесењи „Дани Раче“.

Исти дан је од 20 часова у сали биоскопа дуодрама „Патријарх Павле – Бити човек међу људима и нељудима“. Ова представа рађена по тексту Јована Јањића у режији Милана Руса, у извођењу Милана Малбаше и Александра Дунића, има за циљ да кроз уметнички израз искаже аутентичну реч блаженопочившег Патријарха Павла који је велики део свог монашког живота провео баш у манастиру Рача код Бајине Баште.

6. октобра у програму манифестације је представљање зборника Удружења књижевника Кипријан Рачанин “Кипријанов кладенац IX“ па пројекција филма „Свети Јаков Тумански“ који осветљава део живота овог савременог српског светитеља – како је доживео преображај, о његовом својевољном дугом искушеништву, а онда и монаштву, о страдању и упокојењу, као и о мисији православља коју и данас као Свети чини.

У суботу је промоција књиге Драгише Милосављевића „Солотник“ о средњовековном замку који стражари на обронцима Таре у непосредној близини Бајина Баште. Од 20 часова у градском биоскопу је концерт оркестра Бојане и Небојше Брдарић.

У недељу после Свете литургије у манастиру Рача је централни део манифестације и свечана додела Рачанског печата који ове године добија један истински Рачанин и вишедеценијски чувар ове светиње, некадашњи игуман рачански, архимандрит Сава Ристић. Мирослав Ристић, у монаштву Сава, као вредан и предузимљив омиљен је у народу читавог Рачанског краја, а у овај манастир дошао је још давне 1962. године. Постао је игуман 1985. године, а од 1997. године је архимандрит и старешина манастира Раче и ту дужност је обављао све до 2016. године. У манастиру Рача и на манастирским имањима на Калуђерским Барама предузео је градњу и проширење бројних објеката, био је домаћин Његовој светости патријарху Павлу и бројним угледним званицама приликом освештавања конака, ризнице и библиотеке у Рачи, као и научницима, књижевницима и уметницима од самог почетка одржавања манифестације „Дани Раче украј Дрине“.

У првом плану промотивних материјала којим се најављује програм манифестације „29. Дани Раче украј Дрине“ је тренутно стање реконструкције зграде за потребе изградње Музеја ћирилице као центра будуће целине Дом ћирилице. Реч је о објекту некадашње школе у Рачи, у непосредној близини истоимене средњовековне светиње, на којој увелико трају грађевински радови које финансира Министарство културе кроз програм „Градови у фокусу 2023“.

На овај начин се још једном истиче веза између изузетне културне, духовне и научне делатности чувених калуђера Рачана, њиховог значаја за очување српског језика и писма и изградње првог Музеја ћирилице на српском говорном подручју. Као што недавно за Рачане рече Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије они су имали не само осећај за значај разумљивог језика у мисији Цркве него и свест о потреби прилагођавања писма новом језичком динамизму.

Добро дошли на 29. Дане Раче украј Дрине, добро дошли у дом изузетних личности свештеног братства манастира покрајдринске Раче, добро дошли у престоницу ћирилице. – поручују организатори ових Духовних свечаности.

Програм 29. Духовних свечаности – Дани Раче украј Дрине

5 – 8. октобар 2023.

5. октобар (четвртак)

19:00 – галерија Установе „Култура“ – Oтварање свечаности

Отварање изложбе са ликовне колоније „лико“

20:00 – сала биоскопа

Дуодрама „Патријарх Павле – Бити човек међу људима и нељудима“

6. октобар (петак) – галерија Установе „Култура“

18:00 – Представљање зборника Удружења књижевника Кипријан Рачанин „Кипријанов кладенац IX“

20:00 – Пројекција филма „Свети Јаков Тумански“

7.октобар (субота) – галерија Установе „Култура“

19:00 – Промоција књиге Драгише Милосављевића „Солотник“

20:00 – сала биоскопа

Концерт оркестра Бојане и Небојше Брдарић

8. октобар (недеља) – Манастир Рача

08:00 – Света литургија

9:30 – Додела Рачанског печата за 2023. рачанском архимандриту Оцу Сави (Ристићу)

Поделите ову вест са пријатељима