Бајина Башта – Преуређењем оронуле школске зграде у Рачи код истоименог манастира, лане обављеним уз улагања државе, настало је здање првог српског Музеја ћирилице, коме ове године предстоји друга фаза радова. Зато су недавно нова државна средства опредељена за тај пројекат од националног значаја: кроз програм „Градови у фокусу 2024” Министарства културе општини Бајина Башта додељено је 20 милиона динара за партерно уређење простора око објекта и набавку опреме за будући музеј.

Изградња зграде Музеја ћирилице, писали смо, први је део у слагалици планираног Дома ћирилице на овом простору. С визијом да на основу дуге историје неговања српског писма у Рачи кроз труд калуђера преписивача, чување Мирослављевог јеванђеља у манастиру, као и предузетих многих активности у Бајиној Башти на заштити националног писма, Дом ћирилице буде нова културна институција. Која чува и негује ћирилицу, представља историјат и вредности нашег писма, развија културу и туризам у овом крају.

Тим поводом јуче је у посети Бајиној Башти и обиласку Музеја ћирилице министарка културе Маја Гојковић подсетила да је Министарство културе у програму „Градови у фокусу 2023” издвојило 17 милиона динара за грађевинске радове на објекту, а ове године 20 милиона за партерно уређење (са изградњом амфитеатра за програме) и савремену поставку која ће бити у музеју. – Циљ Музеја ћирилице јесте да штити наше ћирилично писмо, а овде су ме уверили да ћемо ове године присуствовати и званичном отварању читавог комплекса овог музеја. Радујем се овом пројекту као скоро ниједном до сада финансираном из „Градова у фокусу” зато што има посебан национални значај и пример је добре сарадње између Министарства културе, Владе Србије и локалне самоуправе на заштити културног наслеђа, нашег ћириличног писма које је, видимо то, у 21. веку почело да губи трку. Јер деца чим мало постану свесна свог постојања добију неки електронски уређај, мобилни телефон, и почну да уче латиницу и енглески језик. Ми морамо на сваки начин да се боримо, јер ћирилично писмо је део идентитета нашег народа, како други штите себе тако морамо и ми да штитимо нас. Овај објекат ће бити и важан део образовног система нашег школства, школе ће своје екскурзије, радне викенде планирати да посете Музеј ћирилице – изјавила је Маја Гојковић.

Руководилац пројекта „Дом ћирилице” и оснивач бајинобаштанске манифестације „Ћирилична баштина” Синиша Спасојевић захвалио је Министарству културе што је препознало значај онога што се у Бајиној Башти последњих година ради на очувању ћирилице: – Подршка државе допринела је да много брже идемо ка оснивању нове културне институције која ће, осим изузетног значаја за Бајину Башту, бити и нова научна и туристичко-културна тачка на целом српском говорном подручју. Од једне оронуле школе, у којој нажалост одавно нема ђака, добили смо репрезентативан објекат који ће бити незаобилазна тачка у културној и туристичкој понуди овог дела Србије и постати место одржавања манифестација, изложби, концерата, представа, радионица… Упоредо са грађевинским радовима који ће се ове године наставити у Дому ћирилице, у сарадњи са министарством, Националним саветом за културу, Матицом српском и другим институцијама и признатим научницима из области српског језика, општина Бајина Башта ради на припреми сталне поставке у Музеју ћирилице. Много тога нас очекује да би Дом ћирилице заживео у пуном обиму, а жеља нам је да та нова институција буде под државном надлежношћу како значај теме и заслужује – изјавио је Спасојевић.

Извор: Политика

Поделите ову вест са пријатељима